Vintersolverv rett over midnatt natt til mandag

– annonse top –

Klokka 00:03 natt til mandag står sola på sitt laveste for oss nordlensinger denne vinteren. Og fra nå blir dagene lengre – minutt for minutt – og endringen i lengden på dagslyset går raskest i nord.

– annonse inline –

Vi har mørketid fordi jorda på sin ferd rundt sola heller inntil 22 grader. Det resulterer i at krummingen på jorda kommer i mellom våre områder og sola, slik at solstrålene ikke rekker fram til oss.

Vintersolverv er det tidspunktet sola er på sitt aller laveste her nord, mens det er motsatt i Antarktis – hvor det nå er midtsommer. Samdidig som den nordlige halvkule heller lengst bort fra sola, er det samtidig kortest daglengde hos oss. Om cirka tre måneder, den 20. mars 2015, er det vårjevndøgn. Da er dag og natt, lys og mørke,  linke lange gjennom døgnet.

I noen tidsregninger er vintersolverv den første dagen av vinteren. Andre regner vintersolverv som den dagen som er midt i vinteren. Gamle historier sier også at juleølet skullel være ferdig innen 22. desember for å unngå at det skulle komme «solverv» i ølet.

Vintersolverv faller vanligvis på den 21. og 22. desember. Mot slutten av det 21. århundre vil vintersolverv falle på den 20. desember. Ved begynnelsen av det 24. århundret vil vintersolverv falle på den 23. desember.

Kilde: wikipedia.no og timeanddate.no (søk på Harstad)

Foto: Thor-Ivar Guldberg, Melbu Brygge 06.11.2014

– annonse bottom –
Forrige artikkelPolitiet finner ingen brannårsak i Nr 10
Neste artikkelNytt polart lavtrykk treffer natt til 1. juledag