Vesteraalens Avis blir «fullblods» avis

– annonse top –

Nordlands eldste avis, Vesteraalens Avis, oppgraderer på flere områder og blir nå enda mer avis enn tidligere. 

Du har kanskje ikke lagt merke til det, men Vesteraalens Avis legger i disse dager om avisen sin. Den Stokmarknes-dominerte avisen sier selv at de gjennom det redaksjonelle systemet «Newscycle» oppnår større kontroll over utformingen av avisen. Utformingen er tidligere flyttet fra Stokmarknes til Finnsnes. Dette var et resultat av at Harstad Tidende Gruppen kjøpte opp VA for noen år siden, og når blir det etter det vi skjønner mer sentralstyrte redaksjonelle løsninger.

– annonse inline –

Feilskjær
Avisen regner med feilskjær i innkjøringsfasen, som en følge av at systemet må læres. I praksis er det nå snakk om et sett ferdig utformede sider som redaktør Silje Nilsen kan velge fra, og så blir det om til henne og journalistene å fylle den forhåndsvalgte sideutformingen.

Fornyelse
Selv om så si alt grafisk personale er en saga blott i avislokalene på Stokmarknes, har vi forståelse for at også Vesteraalens Avis må fornye seg fra tid til annen. Avisen går med underskudd og uten statsstøtten på én million kroner årlig, ville VA vært historie for lenge siden. Det er derfor avgjørende at avisen holder tritt i konkurransen, og kutter kostnader på de områdene de kan. Samtidig beholder redaktøren full frihet.

Tabloid
Vi har tatt en titt på avisen og ser blant annet at dato og utgivelsesnummer mangler på forsiden, men dette er småfeil som de helt sikkert får riktig i neste nummer. Dersom man ser nærmere på utformingen legges det nå opp til kraftigere skrifttyper og større titler enn før, spesielt på nyhetsstoffet. Vesteraalens Avis ser med andre ord ut til å bli mer tabloid enn før, om man over hodet kan påstå at avisen noen gang har vært tabloid.

Riktig investering
Ellers ser vi at avisens helhet allerede har blitt bedre, så dette må være en riktig investering for en liten lokalavis i et stort mediekonsern. Krediteringen for journalister og skribenter er flyttet fra begynnelsen av artiklene, til slutten av artiklene. Dette liker vi ganske godt, fordi det viktigste er lokaljournalistikken som avisen presenterer, ikke navn og bilde av lokale medieprofiler.

Stivbent
Om vi får lov til å være litt kritisk, synes vi det er ganske stivbeint og tradisjonell tankegang at spalten «hallo:hadsel» fortsatt får lov til å prege side to i avisen så sterkt.  Det er selvfølgelig kjempemoro for familier å se bilder av sine minste i avisen, men dette har ikke noe på side to å gjøre – i alle fall dersom avisen i framtida skal prioritere journalistikken. En slik omlegging har Bladet Vesterålen nylig tatt inn over seg, og det er nå på tide at Vesteraalens Avis tar steget ut og blir «fullblods» avis.

– annonse bottom –