Stor økning i eksport av trålerfisk

– annonse top –

Havfisk ASA har hatt en enorm økning i eksporten av frossen ubearbeidet trålerfisk, men skal nå bygge om to trålere for ferskfiskleveranser til fiskeindustrien på land.

Det er professor Torbjørn Trondsen som uttaler seg til Vesteraalens Avis, knyttet til at professoren kommer på fiskerikonferansen på Melbu.

– annonse inline –

– Konserndirektør Olav Holst-Dyrnes i Havfisk ASA har selv presentert tall under en fiskerimesse i Lisboa i januar i år hvor han bekrefter at konsernet prioriterer ombordfrysning og direkte eksport framfor levering til filetanleggene i Norge, sier professoren til avisen.

I følge tallene som er presentert i Lisboa er det bare 28 prosent av trålerfangstene fra Havfisk i 2013 som gikk til filetproduksjon på land i Norge. Det er 18 prosent lavere enn 2012, da Havfisk sendte 46 prosent av torsken til filetanleggene i Norge.

I 2012 ble 54 prosent av torskefangsten frosset om bord og eksportert for bearbeiding i utlandet. Og i 2013 vokste denne andelen drastisk, til hele 72 prosent i følge Vesteraalens Avis.

Samtidig som Havfisk sendte store menger fisk ut av landet, gikk filetarbeiderne på Melbu arbeidsledige i lange perioder i 2013. Kjøpere i utlandet betalte da bedre pris for torsken enn det norske filetanlegg var villige til å betale.

 

– annonse bottom –