Salgsrekord for norsk skrei i utlandet

Foto: Havforskningsinstituttet
Foto: Havforskningsinstituttet
– toppannonse –

Den er Norges eldste eksportprodukt, men har aldri solgt så godt som i år. Årets norske skrei satte salgsrekord i utlandet, med en vekst på mer enn 60 prosent fra året før.

– innsideannonse –

I år ble den norske skreien lansert på matmagasinet i Harrods i London, tatt inn på supermarkedkjeden Carrefour i Polen og introdusert for toppkokker i New York. Resultatene av en sesong med større oppmerksomhet om norsk skrei viser seg nå: Under det tradisjonelle skreifisket i vinter eksporterte Norge skrei for 794 millioner kroner, 62 prosent mer enn året før. Det viser tallene fra årets skreisesong som i dag blir lagt fram av Norges sjømatråd.

– Torsken har i sannhet vært med på å bygge Norge i flere hundre år, og disse tallene viser at den fortsatt bidrar betydelig til vekst og verdiskaping langs kysten. Det passer godt at skreien får sin rekordsesong i det samme året som vi feirer grunnloven, sier Tove Sleipnes i en pressemelding.

Populær i kriserammet Europa
Sleipnes er spesielt fornøyd med at skreien er så ettertraktet i en tid der tradisjonelle marked for norsk skrei fortsatt er rammet av økonomiske utfordringer.

– I forkant av denne sesongen satte vi oss et tydelig mål om økt lønnsomhet for skreifiskeriene. Vi visste at det ville bli utfordrende, både fordi vi gikk inn i nok en sesong med høye kvoter og fordi vi visste at mange av våre tradisjonelle skreimarked har en vanskelig økonomisk situasjon. Når verdien av skreieksporten går opp enda mer enn veksten i mengden fisk, viser det at vi har lyktes, sier Sleipnes.

Det gikk til sammen 43 000 tonn skrei over grensen i vinter, og det er 45 prosent mer enn året før.

Frankrike størst
Frankrike er det viktigste markedet for den ferske skreien fra Norge. I år spiste franskmennene 8 000 tonn av sesongtorsken fra Norge, noe som er en vekst på 70 prosent fra året før. Dermed er Frankrike også skreiens største vekstmarked. Dette landet er et av de etablerte markedene for norsk skrei, men Sjømatrådet tror årets rekordsesong skyldes markedsføringen i både gamle og nye marked for det eldgamle eksportproduktet.

– Denne miksen har gitt suksess. Norge har klart å holde posisjonen i tradisjonelle skreimarked som Spania, Tyskland og Frankrike, men også vunnet nye entusiaster i Polen og USA, sier Sleipnes.

– bunnannonse –
Forrige artikkelMelbo Musikkforening gir gratiskonserter
Neste artikkelBudt 600.000 for Melbus kremtomt