Hadsel kommunes nye rådmann, Ola Morten Teigen, har på sin første arbeidsdag i Hadsel rådhus allerede kommet med en programerklæring om en gedigen revolusjon på Hadsel rådhus.

KommentarI et intervju med VA sier han at det er viktig at kommunen er positiv og tar vare på initiativtakere. Det er nye ord for Hadsel kommune, som til nå nærmest har jaget folk med gode ideer.

– Det gir utrolige forutsetninger for næringsutvikling. Når noen kommer med en ide de vil satse på, må kommunen stille opp og være positiv, sier rådmann Ola Morten Teigen til VA.

Ja, dette må vi nok si er en revolusjon i Hadsel rådhus. For kreftene der har i mange år vært selveste motstanden for mange. Mange har kontaktet kommunen med ideer og forslag til blant annet næringsutvikling. Mange har blitt slått tilbake med useriøse byråkrater, og et lovverk som selv kommunens byråkrater ikke har fullstendig oversikt over, men som blir brukt i hytt og vær – etter dagsformen.

Jeg kan også snakke for meg selv. Ved flere anledninger har jeg kontaktet kommunen, og ofte kommet i kontakt med den «gamle garde» på teknisk etat. En større grøt er det forhåpentligvis ikke mulig å finne.

Vi tror rådmann Ola Morten Teigen har gjort hjemmeleksa godt. Han har brukt tida til å finne utfordringene som kommunen står overfor, og kanskje den største er at kommunens ansatte og deres personlige holdninger har blitt ødeleggende for både den ene og den andre.

Jeg kan spesielt nevne kommunebyråkraten som alltid smiler. Det er jo i utgangspunktet flott, men når det i det samme smilet alltid kommer motforestillinger, paragrafer og at det er vanskelig å gjennomføre – ja, da har faen meg ikke disse folkene noe å gjøre som ansatte i kommunen. Dere får unnskylde språkbruken, men selveste Erik Bye sa i sin tid at kommuneansatte skal være befolkningens tjenere.

Ikke alle, men svært mange på Melbu, har en oppfatning av at Hadsel kommune alt for mange ganger har motarbeidet lokalsamfunnet på solsiden av Hadseløya. Det er kreative folk som bor her, men den kreative skaperkraften har litt for mange ganger blitt slått i bakken av byråkrater som selv har valgt å bo andre steder i kommunen enn på Melbu. Om dette er en riktig historieskriving, skal vi ikke være for sikker på. Det er imidlertid en utbredt oppfatning her på Hadsels riviera. Og den oppfatningen skal man ikke kimse av.

Blant Hadsels politikere vil jeg trekke fram en person som virkelig har hatt noe å si for Melbu. Selv om jeg aldri har stemt på hans parti, og heller ikke kommer til å gjøre det, har Frp-ordfører Kjell-Børge Freiberg vist seg som en stor Melbu-venn og en ordfører for hele kommunen.

Under hans regjeringstid i Hadsel kommune har vi fått ny infrastruktur for vann og avløp i Melbu sentrum. Det er i og for seg ingen bragd, men når vi allerede nå ser hvor fint det har blitt i Melbu sentrum, med en ny og flott alle – kan vi bare glede oss. Jeg var selv til stede på kafeen på Melbu da ordfører Kjell-Børge Freiberg og advokat Ola Øraker signerte avtalen om Øybadet. Jeg måtte nesten gni meg i øynene. Var det mulig? Ja, det var det. Ny skole skal det også bli.

Og nå blir det kanskje mulig å få en tunell fra Melbu-området til Lofoten. Også her er det Freiberg som har vært primus motor. Som politiker tjener han også fett på det, rett og slett fordi Melbu er en stor Frp-bastion. I alle fall har stedet vært det, men med meningsmålinger som sier at Arbeiderpartiet skal få 15 av 25 representanter i kommunestyret, vet jeg ikke lengre. At Freiberg er en Melbu-tilhenger, er det imidlertid ingen tvil om. Han er tilhenger av alle steder i kommunen. Så langt jeg kan se er det ingen før ham som har utmerket seg på den måten.

Det verserer mange historier om hvordan Hadsel kommune i tidligere tider har vært styrt av det vi i dag kan omtale som villstyringer. Se bare på Nordlaks på Børøya. Da gründeren der møtte opp med sine planer på rådhuset, skal visstnok daværende ordfører ha vært lettere lattermild. Om historien er 100 prosent sann skal jeg ikke si, men i dag ser vi at Nordlaks er den viktigste arbeidsplassen i kommunen og kanskje i regionen.

Tilbake til rådmann Ola Morten Teigen, så ønskes han lykke til, men vi tror han får en tøff oppgave å snu kommunen fra en tidligere nei-til-alt-kommune, til å bli en pådriver for å få til nye ting på begge sidene av Hadseløya, Innlandet, Sandnes-området og Strandlandet – hvor sistnevnte faktisk er en del av Lofoten.

Oppfordringen fra sørsiden av Hadseløya vil være å forsøke å nullstille gamle og potensielt gode prosjekter som tidligere har fått NEI, å gi dem en ny sjanse med strenge prioriteringer fra en rådmann som skal være positiv til nye ideer. Dessverre må vi si at det nok vil ta lang tid og at det bli en tøff oppgave å klare å snu et byråkrati som ikke vil.

Vi ønsker imidlertid lykke til og velkommen til Melbu, dersom du ønsker å bo her. Det er dessverre slik at mange av de kapasiteter som flytter til øya, mer eller mindre velger bort Melbu. Man kan undres over hva som er årsaken, men det skal vi overlate til befolkningen selv.

Samtidig ser vi en utvikling i Hadsel kommune der man ansetter relativt unge personer i viktige stillinger. Den nye rådmannen er et godt eksempel på det. Teknisk sjef og ny brannsjef likeså. La oss bare håpe at de ikke går seg fast i gammelmannskulturen i Hadsel rådhus, de også.

Lykke til, alle sammen!

Forrige artikkelMOS krever byggestart på Ekren i 2016
Neste artikkelKirsten Flagstad tilbake i stuene på Melbu