Melbuværing fikk selveste fiskeriministeren i tale – på Facebook

Foto: Paul Paiewonsky/FKD
Foto: Paul Paiewonsky/FKD
– annonse top –

Tidligere journalist og redaktør i Vesteraalens Avis, Svein-Arnt Eriksen, fikk i kveld selveste fiskeriminister Elisabeth Aspaker i tale – på Facebook.

– annonse inline –

Den opprinnelige melbuværingen forteller på Facebook at han i kveld har sett en debatt om forvaltningen av fiskeressurser i nord på NRK. Han mener at fiskeriminister Elisabeth Aspaker (Høyre) og tidligere fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) forsetter i samme tralten som om det ennå var valgkamp, han skriver:

– Dessverre har ingen av dem noe som helst å bidra med når det gjelder å løse krisa i filetindustrien. Derfor fortsetter de vel å snakke rundt grøten, som om det politiske pjattet og spillet var poenget, og ikke realitetene for de som blir arbeidsledige i Mehamn, og alle de som går permitterte store deler av året i resten av industrien nordpå.

– Norway Seafoods har ikke klart å skape lønnsomhet, som de påstod de skulle få til i 1996, da de med løfter om det meste overtok blant annet trålerne på Melbu. 60 prosent av fisken som blir levert går til frosset råstoff, og sendes til Kina og Polen, i stedet for fersk anvendelse, som kunne skapt videreforedling. Lønnsomhet? Vel, på Island er det motsatt, der er det omtrent hundre prosent fersk anvendelse. Så hvorfor får de det til, og ikke vi? Uansett, takk til Kystaksjonens om har fått dette opp på dagsorden igjen, skriver han på Facebook-siden sin.

Og tror du ikke han får svar fra selveste fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

– Jeg snakker fiskerinæringens og kystens sak! Regjeringen vil satse på fiskerinæringen og legge til rette for lønnsomhet og helårige, trygge arbeidsplasser. Men vi må tenke nytt, produsere smartere og sikre oss bedre betalende markeder for ferske kvalitetsprodukter. Skjønner at man ikke liker å høre det, men man kan ikke forvente at en ny regjering etter fem måneder skal ha svaret på fiskerinæringens vedvarende lønnsomhetsproblemer. Det må også være lov å påpeke at det blir hult når Ap og Helga Pedersen går så høyt på banen, og det er et faktum at regjering ikke strammet inn leveringsplikten etter høringen i 2012. Og jeg forstår heller ikke hvorfor Ap ikke slo ned på tildels alvorlige brudd på leveringsplikten i 2011. Hva er poenget med å sette vilkår om levering om det ikke får konsekvenser når de brytes?

Den uredde Svein-Arnt Eriksen responderer selvfølgelig på fiskeriministerens invitt.

– Historien er slik Brennpunkt dokumenterte og noe jeg selv som journalist i sin tid fikk bekrefta: Røkke sikret seg trålerne på det vi må kalle falske premisser om vekst og velstand i Vesterålen (Melbu). Rikdommen ligger i trålerne, og det er der pengene blir, ved at Røkke bare få måneder etter overtakelsen startet på nedbyggingen av bedriften, ved å si opp kaiskiftet først. Fordi det ikke var behov for dem når fisken ble lastet rett på trailer eller kjørt til frysehotellet. Det som skulle være kystens garanti, leveringsplikten, var dermed hulet ut etter få måneder. Med Svein Ludvigsen som arkitekt, ble så leveringsplikten redusert til tilbudsplikt, og det er dette Høyre nå arver.

Resten av debatten kan du lese på Facebook!

 

– annonse bottom –
Forrige artikkelStadig flere politiske partier støtter kystaksjonen
Neste artikkelVil legge ned eller selge Bokhjørnet