Melbu-fiskere kan selge fersk fisk direkte fra kaia

Foto: Havforskningsinstituttet
Foto: Havforskningsinstituttet
– annonse top –

I mange år har det vært forbudt å selge fersk fisk direkte fra fiskebåtene ved kai, men nå skal det i det minste bli en oppmykning av reglene.

– annonse inline –

For mange langs kysten lokalt oppfattes det som direkte tøvete at lokalbefolkningen ikke skal kunne kjøpe fisken rett fra sjarkene på Melbu. Nå skal det komme en oppmykning, men du som forbruker må fortsatt kjøpe all fisken i dagligvarebutikken.

Endringen gjelder foreløpig kun for restauranter. Det betyr i praksis at for eksempel Embla Kafé nå kan kjøpe fersk fisk direkte fra sjarken i Melbu havn. Det kan derfor flere steder i området bli gode muligheter for å kunne bestille fersk fisk lokalt.

I følge en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet har det siden nyttår blitt enklere å velge lokal sjømat. Fiskeriminister Elisabeth Aspaker vil gjøre det enklere for restauranter å velge lokal sjømat når de skal fylle menyen.

– Vi har et fantastisk matfat rett utenfor døra, og det bør være enkelt å få tak i fersk, lokal fisk når den praktisk talt svømmer noen meter fra kjøkkenbenken. I dag er det slik at restauranter må gjennom en tung papirmølle for å få lov til å kjøpe fersk fisk. Nå forenkler vi kravene slik at det blir lettere for spisesteder å kjøpe fersk fisk direkte fra kaikanten, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Restauranter og andre næringslivsaktører som i dag ønsker å kjøpe lokale råvarer direkte fra fiskere må først registrere seg som kjøpere i tråd med kjøperregistreringsforskriften, eller de må søke Fiskeridirektoratet om dispensasjon.

Med den nye forskriften er vilkårene for registrering blitt forenklet slik at mindre spisesteder og restauranter ikke behøver å søke om dispensasjon. I tillegg vil kravet om å betale et registreringsgebyr på 5000 kroner falle bort for alle aktører.

­– Norge er en stor sjømatnasjon. Da er det viktig at det tas i bruk mer lokal sjømat på norske serveringssteder. Mange av turistene som besøker Norge kommer for å se og oppleve vår unike kyst og har store forventninger til sjømaten som blir servert. Denne forenklingen skal komme både restauranter og deres kunder til gode, sier fiskeriministeren.

– annonse bottom –
Forrige artikkelVurderer å erstatte sjøkabel fra Melbu
Neste artikkelMelbu lager 10 millioner fiskemåltider hvert år