Melbu: Ap er på politisk fiskeritokt i nord

– annonse top –

Arbeiderpartiet er stadig på tokt i nord, og denne gangen er det utelukkende fiskeripolitikk det dreier seg om.

Nordland Arbeiderparti inviterte til åpen møte om landets fiskeripolitikk i Melbu samfunnshus onsdag. Bakgrunnen er innstillingen fra sjømatutvalgets rapport som skal opp i Stortinget til våren. Dette er en god oppfølger på Melbu-besøket til Ap-leder Jonas Gahr Støre ved Norway Seafoods Melbu i fjor, hvor han blant annet understrekte hvor viktig det er at fellesskapet skal eie fiskeressursene i havet.

– annonse inline –

Denne gang var det fylkesordfører Sonja Alise Steen og stortingsrepresentant Ingrid Hegg som ledet an, begge Arbeiderpartiet. Det var i følge Steen naturlig å legge det åpne møtet til Melbu, ut fra de utfordringene Norway Seafoods på Melbu har hatt de siste årene.

­Men denne gangen hadde ikke Arbeiderpartiet noen nye kort i ermet, men er på et rent partipolitisk tokt i nord. De reiser rundt omkring på kysten og holder en lang rekke åpne møter hvor de ber om innspill til den politikken Arbeiderpartiet selv skal utforme i tiden som kommer. Onsdag Melbu, torsdag Tromsø. Og tidligere har de selvfølgelig vært i Ålesund og snakket med trålerrederne.

Sånn sett ble det åpne møtet en tam politisk forestilling med om lag 40 deltakere, hovedsakelig fra Hadseløya og Melbu spesielt, selv om innleggene både fra råfisklaget og fiskeindustrien var både opplysende og interessante nok. Vi kunne ikke registrere meninger eller spørsmål fra ansatte eller fagforeningene ved Norway Seafoods på Melbu, men der hadde politikerne fra Arbeiderpartiet vært tidligere på dagen. Fagforeningen er helt sikkert hørt på behørig måte.

Mer interessant blir det trolig når Arbeiderpartiet har fått samlet trådene fra sitt tokt langs kysten av Norge, og skal sette innspillene om til praktisk politikk. Ikke minst blir det spennende å se om Arbeiderpartiet i framtida vil tale redernes eller folkets sak innenfor fiskerinæringa, eller om det blir en mellomting. Etter tolv år i regjering, før den blå-blå regjeringen tiltrådte, blir det minst like spennende å se hva Arbeiderpartiet skal mene og gjøre i opposisjon innen fiskeripolitikken i årene framover – og som formodentlig vil tale folkets sak når det gjelder forvaltningen av de rike fiskeressursene her nord. Samtidig som frisk og risikovillig kapital ikke er det mest utpregede kjennetegnet her nord.

– annonse bottom –