Melbo brannstasjon står og råtner (fotoserie)

I spesielt nordvestre hjørne av den gamle brannstasjonen er forfallet svært tydelig. Ytterveggen råtner. Foto: Thor-Ivar Guldberg ©
– annonse top –

Melbo brannstasjon er en flott, gammel trebygning i sveitserstil som har signalisert trygghet for befolkning gjennom et halvt århundre. Nå står trebygget og råtner på rot uten planer om vedlikehold i nær framtid.

Den gamle brannstasjonen i P.A. Kvaals gate 3B på Melbu ble bygget av daværende Melbo bygningskommune allerede i 1918, samme år som verdens blodigste verdenskrig ble avsluttet. I følge historiske opplysninger fra Riksantikvaren ble et frivillig brannvesen opprettet to år tidligere.

– annonse inline –

(saken fortsetter under fotoserien)

[metaslider id=5077]

Klokketårn varsler brann
På toppen av bygget ble det plassert en malmklokke i et klokketårn på nordre gavl. I tillegg ble det etablert en elektrisk sentral for de om lag 45 elektroniske varslingsklokkene som var plassert hjemme hos det frivillige brannkorpset.

Brannbil på 1960-tallet
Brannstasjonen rommet også lager for forskjellig brannmateriell. Brannstasjonen fikk sin første brannbil på 1960-tallet. Det ble innredet garasje til denne i brannstasjonen. På loftet i bygninger var det tørkerom for brannslager. Bygningen er siden da lite endret og oppfattes av mange som i nær original stand.

Registrerer tilstanden
Hadsel kommune overtok ansvaret for brannstasjonen i 1966. I kommunens eiendomsforvaltning er det fagleder Frank Dahlberg som er ansvarlig saksbehandler for denne og mange andre kommunale bygninger i Hadsel.

– Det foreligger ikke vedlikeholdsplan for den gamle brannstasjonen på Melbu.Vi har startet arbeidet med registrering av tilstanden på kommunale bygg. Dette arbeidet vil etter hvert resultere i en vedlikeholdsplan for det enkelte bygg., sier fagleder Frank Dahlberg i Hadsel kommune til 8445melbu.no.

Tilnærmet sveitserstil
I følge kulturminnesok.no http://www.kulturminnesok.no/ hos Riksantikvaren er brannstasjonen en avlang enkel trehusbygning i halvannen etasje med saltakform i tilnærmet sveitserstil. Det er et lite påbygg ved nordvestre hjørne. Bygget har delvis natursteinpåler og delvis murt grunnmurssåle med liggende falset og pløyd ytterpanel. Fasaden ut mot P.A. Kvaals gate har tre portåpninger og inngangsdør i søndre ende av begge langsider.

– annonse bottom –