Den store hop på Melbu gikk glipp av det man må kunne betegne som en super kveld, og det var mange ledige plasser på arrangementet.

Fredag ble det arrangert kulinarisk vandring i Melbus gater. Om lag 75 personer hadde meldt seg på, og deriblant mange fra nordsiden av øya. Det var stor ubenyttet kapasitet på arrangementet, som kunne vært fylt opp av 75 Melbuværinger.

Det handler på mange måter om å støtte opp om lokale arrangementer, som på den måten kan komme tilbake med jevne mellomrom. Om det var manglende markedsføring, prisen på 350,- kroner eller andre forhold som er årsaken, blir det vanskelig å spekulere i. Personlig synes jeg det ble den artigste fredagen på lenge.

Vesterålen matfestival
Arrangementet i regi av Vesterålen matfestival har vært arrangert flere steder i regionen de seneste år. Og denne fredagen var det Melbu som var så heldig å kunne ta del i dette arrangementet.

Det hele startet med oppmøte på Melbu samfunnshus, hvor deltakerne ble det i grupper. Det var et fantastisk vær med strålende sol under hele arrangementet, i hvert fall til mørkets frambrudd.

(saken fortsetter under bildet)

31-09-03-kulunarisk-melbu-IMG_9829-660-440
Elever ved videregående på Melbu presenterte maten for deltakerne på matfestivalen.

Marulk på hovedgården
Første stopp var på hovedgården, hvor deltakerne fikk nydelig breiflabb, som også er kjent under navnet marulk. Et glass vin hver ble det også tid til. Besøket på hovedgården ble avsluttet med et spennende bildespill om Chr. Frederiksen og hovedgården, også med gamle og for mange ukjente bilder.

31-09-03-kulunarisk-melbu-IMG_9832-660-440
Felleslagerets historie ble fortalt sammen med en smak av seiboller.

Seiboller
Derfra gikk veien videre til det gamle Felleslageret i sentrum. Her fikk deltakerne høre om Melbus storhetstid, presentert av Kirsten Trasti. Her ble det også servert seiboller og tyttebæraioli.

31-09-03-kulunarisk-melbu-IMG_9879-660-440
Matinteresserte vandrere på jekta følger med på fortellingene.

Hval på jekta
Videre trasket deltakerne ned til Nordlandsjekta Brødrene, hvor det ble servert god hvalbitt med chutney, og litt mer vin – denne gangen rød til kjøttet. Trond Ringlund holdt et levende foredrag om jektas historie, byggingen av jektekopien på Rognan. Han rakk også fram Asbjørn Herteig sin innsats for å få samlet inn penger for å bygge kopien av den gamle jekta.

31-09-03-kulunarisk-melbu-IMG_9887-660-440
Trond Ringlund kan det meste om historien rundt den gamle jektefarten og dens betydning. Han øste av sin kunnskap om byggingen av Nordlandsjekta Brødrene, ut over de kulinariske vandrerne på Melbu.

Norway Seafoods
I kantina på Norway Seafoods sto Endre Kristiansen klar med et foredrag om fileten før og nå. Nydelig mat her også, i form av røkt kveite på sodd. Nydelig dette også. Arrangementet ble formelt avsluttet med karamellpudding til dessert på hotellet. Det ble med andre ord en alle tiders femretters i løpet av kvelden.

Videregående skole
Matlagingen var det andreårselevene ved den videregående skolen på Melbu som sto for. Elevene ved kokk- og servitørlinja serverte og presenterte også de ulike rettene, samt hva slags vin som ble servert under veis. Og med god hjelp og veiledning fra lærerne kan vi lett udele karakteren «bestått».

Bør gjentas
Flere deltakere mente at dette var noe som måtte gjentas på Melbu, og det er ikke sikkert det blir så veldig lenge til neste gang. Oppfordringen må derfor være at interesserte følger med på annonseringene, slik at flere får muligheten til å delta på et aller tidens lokalt mat- og historieprosjekt.

Forrige artikkelNå må Melbus gater ryddes i en fei!
Neste artikkelToni Gjessing debuterte i triatlon