«Kyrre» var rett og slett for sterk for Melbu-moloen

Stormen «Kyrre» viste at moloen på Melbu ikke var godt nok bygget. Arkivfoto: Thor-Ivar Guldberg ©
– annonse top –

Uværet «Kyrre» var rett og slett for sterk i forhold til de beregningene som lån til grunn for byggingen av vestmoloen på Melbu. Det avvises derfor at manglende vedlikehold kan være årsaken til de store skadene.

Fagleder Ove J. Pedersen
i Hadsel kommune sier at kommunen har ansvar for molobelysning og drift av moloveien ut til Neptun. Hadsel kommune har ingen avtale med Kystverket om noen form for vedlikehold av «vegbanen» på moloen.

– annonse inline –

– De mindre utvaskingene som har vært mellom asfalt og molobrystning etter tidligere uvær er ikke årsak til de store skadene som oppsto i forrige uke.

Alle steinfyllinger og moloer uten tett brystning er utsatt for utvasking og store trykk av sjø og luft i fyllingen. Dette kan ved ekstreme forhold medføre skader på tette «veidekker», slik som oppsto på Melbu denne gang, sier fagleder Ove J. Pedersen i Hadsel kommune.

Hadsel kommune er i dialog med Kystverket når det gjelder utbedring av de skadene som ble gjort på molo, moloveien og belysningen i forrige uke.

– Kystverket har opplyst at de i løpet av kort tid vil gjøre moloveien kjørbar, og deretter starte planlegging av tiltak for å hindre tilsvarende skader i fremtiden. Her vil Hadsel kommune være med for å finne gode og sikre løsninger for veglysrekka, sier Pedersen.

– annonse bottom –