Krigsbildet fra Melbu du aldri har sett før

krigsbildet
Tyske soldater masjerer gjennom Melbu frigjøringsvåren 1945, fra Frydenlunds gate og inn i Chr. Frederiksens gate. Foto: Halvor Ribe (bildet er fotobehandlet i forhold til originalen for å få frem detaljer)
– toppannonse –

En ny dimensjon blir tilført Melbus krigshistorie når nok et bilde fra samlingen etter Halvor Ribe nå trer fram i offentligheten, for første gang på 70 år.

– innsideannonse –

Det er i forbindelse med at Museum Nord inviterer til et arrangement i Melbo Hovedgård torsdag 25. juni klokka 18 at et bilde tatt av Halvor Ribe blir offentliggjort sammen med en pressemelding. Arrangementet har fokus på fotodokumenter knyttet til tiden rundt frigjøringen av Norge i 1945.

Halvor Ribe fra Melbu var en ivrig fotograf. Våren 1945 klarte han på kløktig vis å skaffe seg film til fotoapparatet sitt, og fikk tatt en rekke bilder som dokumenterer frigjøringen på Melbu. Ikke helt uten fare for represalier, fotograferte han blant annet tyskernes edsavsigelse på grusbanen 1. mai, og militærøvelsen seinere samme dag, skriver museumskonsulent ved Museum Nord og Vesterålsmuseet, Laila Johnsen, i en pressemelding om arrangementet.

Les mer om frigjøringsvåren 1945:

Halvor Ribe var til stede da heimefrontens soldater sto fram, og han dokumenterte russefangenes leir på Haug.

– Torsdag 25. juni viser Vesterålsmuseet et utvalg av disse enestående bildene i Melbo Hovedgård. Samtidig skal vi lytte til et intervju med Peder Olsen som forteller om det dramatiske kuppforsøket i mars 1945. Deserterte tyskere gikk sammen med ungdommer fra Melbu for å ta tilbake stedet. Ei historie svært få kjenner til. Velkommen til en fortellerkveld der vi gjennom lyd og bilder går tilbake til de spennende og dramatiske vårdagene i 1945, sier Laila Johnsen ved Vesterålsmuseet.

 

– bunnannonse –
Forrige artikkelAnbefaler bevilling til Neumanns restaurant
Neste artikkel17-åring deltok i kuppforsøk på Melbu