Historisk sildeseminar på Melbu samfunnshus

– annonse top –

Silda var det som bandt Island og Vesterålen sammen, og nå kan du bli med på et heldags sildeseminar som tar for seg denne historien – på Melbu. 

Det er på hjemmesiden til Museum Nord at det nye og spennende seminaret er kunngjort. Av omtalen leser vi at både mennesker og sild har vandret mellom det nordlige Norge og Island. 24 september arrangerer Museum Nord og Kultursamarbeidet i Vesterålen et innholdsrikt dagsseminar om akkurat dette.

– annonse inline –

I mer enn 10 år har det vært et organisert kultursamarbeid mellom Vesterålen og Øst-Island. Mange vesterålinger er trollbundet av dette fjerne, men likevel nære nabolandet som har så mange likhetstrekk med vår egen region, men som også er så forskjellig.

I disse årene har ungdom har deltatt på festivaler på Sagaøya midt i Atlanterhavet. Kunstnere og kulturarbeidere fra Vesterålen har reist til Island og blitt kjent med rause mennesker. Islendinger har vært på besøk hos oss.

Den gode kontakten startet egentlig for rundt 1000 år siden, da noen Vesterålinger bosatte seg på Island. For vel hundre år siden begynte Vesterålingene å fiske sild ved Island og ble godt kjent med steder som Seydisfjord, Akureyri og Siglufjord.

På seminaret 24 september kan alle som er interessert, fascinert og engasjert i dette langvarige forholdet få lære mer om den felles historia. Arbeider du med undervisning, media, reiseliv eller lokalhistorie vil dette kanskje også være nyttig for jobben din.

Under seminaret holder islendinger og forskere med tilknytning til Vesterålen foredrag. Det er direktørene for det nasjonale sildemuseet, det tekniske museet i Seydisfjord og for Akureyri museum. Fra norsk side forteller professor Alf Ragnar Nielsen ved Universitetet i Nordland om landnåm fra nord. Pål Christensen som er professor ved Norsk fiskerihøgskole tar for seg sildefiskeriene sett fra norsk synsvinkel.

– annonse bottom –