Går i Kirsten Flagstads fotspor på Melbu

Kirsten Flagstad
Foto: Kirsten Flagstad museum
– annonse top –

For hundre år siden vandret den verdenskjente operasangeren Kirsten Flagstad i Melbus gater. I 2015 skal minnet om henne bidra til talentutvikling gjennom en mesterklasse i sang i Melbo hovedgård.

Dette skal skje i tiden tredje til syvende august 2015. En av de mest kjente norske sangpedagogene, professor Turid Karlsen, skal lede mesterklassen. Professor Karlsen, for tiden ansatt ved Musikhochschule i Stuttgart, er berømt for sin tolkning av Kirsten Flagstad og hennes sanger. Med tanke på at Kirsten Flagstad var kommende svigerdatter i Melbo Hovedgård for hundre år siden, har mesterklasse i sang en unik historisk tilknytning til stedet den skal være. Undervisningen skjer i selve hovedgården og egnede lokaler på Melbu. Det melder Nordland Akademi.

– annonse inline –

Kirsten Flagstad var forlovet med Melbo Hovedgårds arving, Gunnar Frederiksen. Frederiksen-familien var industrigründere og sentrale i nordnorsk industriutvikling på 1800- og 1900-tallet. Historien forteller at Maren Frederiksen, Kirstens kommende svigermor, så den unge jentas talent, kjøpte henne et flygel og løste henne etter hvert fra forlovelsen ved å gi henne startkapital så hun kunne reise til Sverige for å få sangundervisning der. Resten er kjent norsk og internasjonal musikkhistorie.

Søndag andre august møtes studentene på kvelden sammen med Turid Karlsen.

– Studentene vil synge et stykke opera, oratorium-arie, eller en lied, slik at vi også blir kjent med hverandre stemmemessig, sier Turid Karlsen.

Mandag og tirsdag vil det øves i to avdelinger, en økt på dagtid og en på ettermiddagen. Onsdagen skal være en hviledag. Denne dagen kan deltakerne oppleve Melbu, det arrangeres utflukt, og studentene får en dag å «fordøye» det man har jobbet med. Torsdag og fredag blir like som mandag og tirsdag, med to økter daglig undervisning. Lørdag skal det være generalprøve på morgenen, og avslutningskonsert på kvelden. Søndag blir det avreise. Det legges også inn et kveldsakademi med tema Kirsten Flagstad, åpent for alle, i løpet av uka.

– annonse bottom –