Ferga «Tysfjord» gikk tom for diesel

uvær tysfjord ferge bølger værvarsel ferga tysfjord
Foto: © Thor-Ivar Guldberg
– toppannonse –

Torghatten Nord har funnet årsaken til at «Tysfjord» mistet motorkraft og var minutter fra å havarere i fjæresteinene ved Kalvøya. Ei defekt pumpe ombord gjorde at ferga rett og slett gikk tom for diesel.

Ledelsen i Torghatten Nord har ikke vært tilgjengelig for kommentarer knyttet til opplysningene om at ferga «Tysfjord» gikk tom for diesel mandag. Vi har forsøkt å komme i kontakt med administrerende direktør Torkild Torkildseni Torghatten nord og driftssjef Bendix Klikken. Begge var opptatt i møter.

– innsideannonse –

Nye mannskaper

I følge ubekreftede meldinger som 8445melbu.no har mottatt, skal det ha vært nye mannskaper i motorrommet om bord i ferga «Tysfjord» da den mistet motorkraft få minutter etter avgang fra Fiskebøl, om lag klokka 08:40 mandag morgen. Etter det vi kjenner til kan manglende opplæring av nytt motorpersonell være noe av årsaksforholdene til at ferga gikk tom for diesel denne morgenen.

Dagtanken gikk tom

Det skal finnes minst to måter å måle dieselnivået i drivstofftankene på. En av metodene har en unøyaktighet. Det kan være denne unøyaktige målemetoden som var årsaken til at mannskapet ikke oppdaget at en tank om bord på ferga var i ferd med å gå tom for diesel. Resultatet ble at Ferga mister sin motorkraft og stoppet helt opp kort tid etter avgang fra Fiskebøl i retning Melbu.

Dieselpumpe sviktet

Ferga «Tysfjord» har mange dieseltanker i bunnen av skroget. Det skal ha vært mer enn nok diesel på disse tankene, men etter at en pumpe som pumper diesel fra hovedtanker til dagtank sviktet, gikk dagtanken tom for diesel. Det er denne tanken som motoren får drivstoffet fra. Dermed fikk ikke motoren nok drivstoff til å kunne drive ferga framover med nødvendig kraft til å kunne navigere.

Les mer: 80 dramatiske minutter om bord på bilferga «Tysfjord»

(saken oppdateres)

– bunnannonse –
Forrige artikkelNeptun-lukta hylles med eget musikkverk på Melbu
Neste artikkelKommunene må bosette flere flyktninger