Februar: Dobling av ubehandlet skrei til utlandet

Foto: Havforskningsinstituttet
Foto: Havforskningsinstituttet
– annonse top –

Norges sjømatråd melder at det ble eksportert mer enn dobbelt så mye ubehandlet skrei – hel fersk torsk – til utlandet i februar 2014 sammenlignet med samme måned i 2013.

– annonse inline –

Eksportverdien av ferske torskefiskprodukter fra fiskeri kom på 335 millioner kroner i februar. Dette er 70 prosent mer enn i fjor. Målt i volum eksporterte Norge 108 prosent mer fersk hel torsk, til sammen totalt 12 560 tonn. Prisen gikk opp med 2 prosent eller 0,33 kroner per kilo. Verdien av eksporten av ferske filetprodukter var på 57 millioner kroner, noe som er 2 prosent mer enn i februar i fjor. Målt i volum gikk denne eksporten ned med 7 prosent.

Prisoppgang for fryst fisk
Eksporten av fryst torsk, sei og hyse ble totalt 284 millioner kroner i februar. Dette er 6 prosent mer enn i fjor. Kina var største kjøper med verdi for 78 millioner kroner og veksten var på 17 prosent.
Verdien på eksporten av fryst hel torsk, sei og hyse gikk opp med 23 prosent, mens verdien av fryst filet går ned med 31 prosent.

Økt eksport av hvitfisk fra havbruk
Eksporten av hvitfisk fra havbruk vokste med 6 prosent til totalt 10,8 millioner kroner. Eksporten av torsk fra havbruk, både hel og filet, gikk opp med 22 prosent til totalt 5,5 millioner kroner. Prisen på hel torsk fra havbruk ble redusert med 2 prosent.

Stor prisoppgang på saltfisk
Eksporten av saltfisk, både hel og filet, kom i februar på totalt 136,5 millioner kroner, og dette er 28 prosent høyere enn til samme tid i fjor. Mengde og pris økte begge med 13 prosent.

Portugal var største marked for saltfisk og kjøpte for 84 millioner kroner i februar til priser som lå 15 prosent over nivået fra februar i fjor.

Over én milliard
Norges sjømatråd melder at eksporten av torsk, sei og hyse kom på 1,15 milliarder kroner i februar. Dette er en økning på 370 millioner kroner eller 48 prosent fra februar i fjor.

Målt i mengde gikk eksporten av all torskefisk opp med 33 prosent til priser som er høyere enn i fjor.

– I Brasil spiser man norsk klippfisk til påske og når påsken kommer så sent som i år sendes også klippfisken senere enn i fjor. Dette forklarer noe av både volum- og prisveksten vi ser denne måneden, sier Ove Johansen som er bransjesjef for torskefisk hos Norges sjømatråd.

Norge eksporterte klippfisk for 325 millioner kroner i februar. Dette er 107 prosent mer enn februar i fjor. Det ble totalt eksportert 9 500 tonn klippfisk, 4 370 tonn mer enn i februar 2013.

Av dette ble det eksportert klippfisk av atlanterhavstorsk for 154,5 millioner kroner. Dette er 144 prosent mer enn i fjor, og gjennomsnittprisen gikk opp med 5 prosent per kilo. Verdien av klippfisk sei kom på 143 millioner kroner, noe som er 88 prosent mer enn i februar 2013. Her ble gjennomsnittprisen 15 prosent høyere per kilo enn tilsvarende måned i fjor.

Økte volumer av tørrfisk
Det ble eksportert tørrfisk for 50,9 millioner kroner i februar. Dette er en en økning på 36 prosent fra februar i fjor. Målt i antall tonn gikk tørrfiskeksporten opp med 66 prosent til 664 tonn. Av lofotrund tørrfisk ble det totalt eksportert 364 tonn, en vekst på 54 prosent fra samme måned i fjor. Til Italia ble det eksportert lofotrund tørrfisk av torsk for 20,4 millioner kroner. Dette er samme nivå som i fjor, og gjennomsnittprisen falt samtidig med 11 prosent per kilo.

Foto: Havforskningsinstituttet

– annonse bottom –
Forrige artikkelTjener syv kroner på havet, taper en krone på land
Neste artikkelSkrei, torsk, kysttorsk – hva er hva?