Fuglefolket i Vesterålen mener det er negativt at Nordlaks skal få etablere en havfarm nær Ulvøyværet naturreservat på sørsiden av Hadseløya. De mener havfarmen bør plasseres et anne sted i Hadsel. Her får du vite hvorfor.

I et brev som Norsk ornitologisk forening i Vesterålen og Nordland har sendt Hadsel kommune, klager de på Hadsel kommunes vedtak om dispensasjon fra kommuneplanens arealdel – etablering av Havbruksfarm utenfor Hadseløya

Dispensasjon
– Hadsel kommune har gitt Nordlaks oppdrett AS dispensasjon fra kommuneplanens arealdel til etablering av havbruksfarm sørvest for Hadseløya slik som omsøkt. Norsk Ornitologisk Forening (NOF) mener dette vil få negative følger for fuglelivet i Ulvøyværet naturreservat, og mener Hadsel kommune må finne en alternativ plassering. Vi påklager herved kommunens vedtak.

Rike forekomster
NOF mener at et godt planverk er viktig for å ivareta ulike interesser og verdier langs kysten vår. Skjærgården og de mange «værene» inneholder rike forekomster av hekkende sjøfugl. Noen områder utpeker seg ved å inneha andre viktige økologiske funksjoner, for eksempel områder for næringssøk, fristeder for myting (gjess og ender) og overvintringområder. Slike områder skal spares for elementer som kan forringe naturverdiene. Det er elementært at planverket for verneområder følges, og dispensasjoner må grunngis særlig nøye.

Akvakultur i konflikt
– I flere nyere saker ser vi at akvakultur i stadig større grad kommer i konflikt med spesielle forekomster av fugler. Dette har sammenheng med den nye typen lokaliteter som stadig søkes, der ytre deler av skjærgården i stadig større grad benyttes. Nyere akvakulturteknologi og krav gjør at næringen har behov for større areal som ligger dypere og mer eksponert. Ønskene fra næringen må ikke gå på bekostning av den kvalitetssikringen som planverket skal sørge for, eller på andre måter legge opp til forringelse av viktige naturverdier. For sjøfuglene, som opplever en markert tilbakegang langs kysten der 30% av fuglene er borte siden 2005, vil en slik utvikling være meget uheldig. Kunnskapsgrunnlaget for å ivareta disse naturverdiene er sprikende. Vi har god oversikt over en del spesielt betydningsfulle hekkeområder, og flere av disse er ivaretatt gjennom opprettelsen av ulike verneområder. Ulvøyværet naturreservat ble opprettet for å sikre forekomsten av sjøfugler her, skriver NOF i sin klage.

Mangel på kunnskap
– Det er på en annen side betydelig mangel på kunnskap rundt påvirkningen akvakultur har på ornitologiske verdier. Det lille som finnes har gjerne en vinkling mot hvordan fugler kan påvirke anlegg negativt, for eksempel når flokker av ærfugl beiter på skjellanlegg. Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) har produsert noe om saksfeltet. NINA-rapport 733 Tverrfaglig vurdering av konsekvenser for sjøfugl (2013) påpeker at arealbeslagene er de mest alvorlige følgende ved etablering av akvakultur. Samtidig skrives det at næringens samla belastning på fugleliv ikke kan fastslås med dagens kunnskap. Omfanget av vekst i næringen er avgjørende. I år kom en ny rapport fra NINA, som omtaler akvakultur og fugler og dyr spesielt.

Myting og nattleie
1199 Effekter av forstyrrelser på fugl og pattedyr fra akvakulturanlegg i sjø – en

litteraturstudie (2015) konkluderer med at kunnskapsmangelen er et problem, men det dokumenteres samtidig at fugl gjennom forstyrrelser ofte fortrenges fra optimale områder for næringssøk, myting og natteleie. Fuglene tvinges til å endre sitt arealbruk, og at forstyrrelser fra båttrafikk og annet er et reelt og alvorlig problem. Dette må med andre tas hensyn til i arealplanleggingen. Rapporten viser at risikovurderingene som er utført ved lokalisering av nye havbruksanlegg ikke gjør rede for påvirkning på fugl og pattedyr. Konklusjonen var at næringen absolutt hadde effekt på naturen, men at kunnskapen er mangelfull på flere felter.

Lite forskning
Rapporten er spesiell interessant fordi det tidligere er publisert svært lite forskning rundt problematikken. Den er stort sett oversett. Den nevnte rapporten tar i følge NOF opp to konkrete eksempler på negativ påvirkning. Det første er fra Smøla, der mytende ærfugl svømte unna på 700 meter når båter nærmet seg. Økt båttrafikk er en konsekvens av et oppdrettsanlegg. Et annet eksempel, også fra Smøla, viser en klar endring av arealbruken til mytende grågjess etter at flere oppdrettsanlegg er etablert i fuglenes tidligere kjerneområde. Nye installasjoner og fysiske hindringer gjør at fuglene forlater området og må benytte seg av mindre gunstige areal med den påvirkningen det gir.

Forstyrrelser
Forstyrrelser under etablering og under driftsperioden for oppdrettsanlegg er en underkommunisert negativ faktor. Vi vet, blant annet gjennom undersøkelser ved offshore vindkraftanlegg, at ender og gjess har stor unnvikelsesvilje, det vil si at disse artene reagerer spesielt på installasjoner og inngår dem. De er med andre ord ekstra sårbare i et åpent landskap som utenfor Hadsel, og for denne type anlegg. Eksemplene fra Smøla er relevante for denne dispensasjonen kommunen nå ønsker å gi i Hadsel. Området er i dag i stor grad skjermet for mye forstyrrelser og trafikk. Sammen med de gunstige forholdene for fisk og marint liv, som fuglene spiser, er dette faktorer som har gjort at fuglene har etablert seg akkurat i disse områdene.

Ulvøyværet
Reservatet ble opprettet 16. desember 2002. Reservatet dekker et areal på ca. 8879mål, der 8808 er havareal. Formålet med fredningen er å ivareta verdifulle kystområder, med det naturlig tilknyttede plante- og dyreliv. Områdene har spesiell verdi som hekkeområde for sjøfugl. Naturbasen forteller at «området er et viktig hekkeområde for sjøfugl. Det finnes blant annet en stor bestand av havsule her og i 2013 ble det registrert ca. 319 okkuperte reir på Store Ulvøyholman. Det er flere hekkekolonier med storskarv i reservatet og i 2011 ble totalt 339 storskarv registrert i reservatet. Den største kolonien (190) holdt til på Litlværodden. I 2013 var det ingen hekking av storskarv i reservatet. Det er og gode forekomster av svartbak og gråmåke i reservatet. I 2011 ble det registret ca. 300 gråmåker og 200 svartbak. Den største hekkelokaliteten var i Kjeøyvær helt i øst. I tillegg er Ulvøyvær viktig for arter som fiskemåke, teist og ærfugl. Grågås, rødnebbterne, toppskarv og lunde finnes i mindre bestander. Ulvøyvær naturreservat er også et viktig myteområde for ender og gjess. Området har en meget god bestand av steinkobbe, og i 1988 ble det registrert ca. 50 individer.

– Nordlaks oppdrett AS sitt anlegg er tenkt å ligge rundt 3,5 kilometer fra Ulvøyværet naturreservat. En slik plassering vil vi på det sterkeste fraråde inntil påvirkningsgraden på sjøfugl er kjent. Verneverdiene er betydelige, og påvirkning og forstyrrelser av næringsvirksomheten er ikke kartlagt. Foruten arealbeslaget medfører tiltaket økt trafikk, noe særlig havsule og storskarv er sårbare for, men også ender og gjess. Akvakulturanlegget vil kunne få konsekvenser som forringer områdets betydning for fugl. Det bør i størst mulig grad søkes å unngå konflikt mellom næring og fugleliv, skriver NOF.

I følge NOF finnes det følgende vurderinger og informasjon om de ulike fugleartene ved Ulvøyværet naturreservat:

  • Havsule: Arten hekker åpent i større kolonier. Dette gjør dem sårbare for forstyrrelser. Dersom havsulene må fly av reiret oftere, vil det kunne føre til høyere grad av predasjon fra havørn og kråkefugl.
  • Storskarv underarten carbo: Norsk ansvarsart, rundt 40% av bestanden i Europa har tilhold i Norge. Bestanden i Norge har minket fra 45000 par i 1995 til 15 000 par i 2013, altså 67% tilbakegang på 20 år. Sårbar for forstyrrelser. Hekker åpent på skjær.
  • Gråmåke: Vanlig hekkefugl. Kraftig tilbakegang i Finnmark og Troms, og trolig også i tilbakegang i Norskehavet.
  • Svartbak: Vanlig hekkefugl, men også denne i noe tilbakegang.
  • Teist: Kategorisert som sårbar (VU) på den norske rødlisten.
  • Lunde: Kategorisert som VU på den norske rødlisten-
  • Ærfugl: Kategorisert som nær truet (NT) på den norske rødlisten. Tilbakegangen særlig stor i midt-Norge, dvs. Trøndelag og deler av Nordland.
  • Fiskemåke. Kategorisert som NT på den norske rødlisten.
  • Rødnebbterne: Hekker på små holmer.
  • Grågås: Vanlig hekkefugl langs kysten

Rapport problematiserer
NINA-rapport 1199 problematiserer spesielt mytende gjess og enders påvirkning av økt trafikk som følge av næringsvirksomhet. Ulvøyværet er oppgitt å være spesielt viktig for andefugl som skifter fjær. I denne perioden mister disse fuglene flyvevnen, og er svært sårbare og vil kunne sky området dersom livsbetingelsene blir for usikre. Det kan konkluderes med at fuglelivet har behov for betydelige hensynssoner mellom verneområder og næringsvirksomhet.

Verneområder
Sentrale myndigheter har bestemt at oppdrettsnæringen skal vokse kraftig. Kommunene har således et mandat å legge til rette for næringsvirksomhet, samtidig som de har ansvar for å ivareta hensyn til naturverdier og andre interesser i områder. NOF ønsker i større grad å speilvende dette, det vil si at man tar vare på naturverdier og så langt som mulig legger til rette for næringsvirksomhet, for eksempel akvakultur. Et minimumskrav bør være at man ikke forringer vernede naturkvaliteter.

Sameksistens
Myndighetene skal sikre sameksistens mellom ulike verdier. Det må tas hensyn til verneområder både i overordnet planverk og ved enkeltkonsesjoner. Det må være betydelige hensynssoner. Dersom etableringer nært verneområder med hekkende fugler ansees å være en belastning for fuglene, må man se seg om etter alternative lokaliteter for virksomheten. Kunnskap om ulike fuglers atferd og tiltakets mulige effekt, sammen med ny forskning (som NINAs rapport 1199), må føre til at man i mange saker sier nei til etablering. NOF mener at oppdrettsanlegg i så nær tilknytting til Ulvøyværet naturreservat ikke er forsvarlig.

Klagen fra Norsk Ornitologisk Forening er signert av leder Anita L. Stormoen i NOF Vesterålen og leder Atle Ivar Olsen i NOF Nordland.

Forrige artikkelLeteboring utenfor LoVe blir sentralt tema under stortingsvalget
Neste artikkelUkjent gjerningsmann raserte leilighet på Melbu