Ærverdige Rødgården på Melbu står og forfaller

– toppannonse –

Deler av den gamle gråsteinsmuren under den ærverdige Rødgården på Melbu har rast sammen.

Det er mer eller mindre offentlig kjent at også taket på den gamle gården er i dårlig stand. I deler av andre etasje kan man se skadene som vanninntrengning har forårsaket gjennom mange år.

Rødgården på Melbu er et gammelt nordlandshus bygget på en gråsteinsmur. Bygget er en laftet tømmerbygning som er kledd med tømmermannspanel. Bygningen har torvtak hvor blant annet fiskemåker har sine reder.

I følge informasjon på Digital Museum sto Rødgården opprinnelig på Gulstad, øst for Melbu. Rødgården ble oppført cirka 1780 av Søren Røgh Schelderup.

– Prost Nielsen og Chr. Frederiksen tok initiativ til å samle inn penger få å kjøpe huset, rive og føre det opp til museum på Melbu. Huset kom på plass i 1924, men i flere år ble det bare brukt som snekkerverksted av Tarald Davidsen. I 1938 tok Gunnar Frederiksen museumssaken opp igjen. Anna Haug reiste rundt og samlet inn over 100 gjenstander. To år senere ble en fembøring fra Haug stilt opp foran Rødgården. Da Vesterålen Bygdemuseum og Kultursentrum ble etablert på 1970-tallet ble Rødgården innlemmet i det nye museumstiltaket, leser vi på Digitalt Museum.

2016-07-01-rodgarden-melbu-forfaller2

– innsideannonse –
– bunnannonse –
Forrige artikkelCruiseskipet «Europa» besøker Hadsel
Neste artikkelTa en titt inn i Dyvekes Kaffistove