Fotohistorie: 70 år siden freden kom til Melbu

freden kom til melbu
– annonse top –

Den 17. mai 1945, bare dager etter at freden kom til Norge, kunne Melbuværingene feire grunnlovsdagen i et fritt land. Nok et unikt Ribe-bilde dokumenterer feiringen for snart 70 år siden.

– annonse inline –

Det er etter av tale med Ribe-familien ved Janne Ribe Øvery og Harald Ribe at 8445melbu.no for første gang kan publisere også dette historiske og unike bildet som ble fotografert av Halvor Ribe den 17. mai 1945. Bildet er formidlet via Vesterålsmuseet på Melbu, ved museumskonsulent Laila Johnsen.

Feiringen av grunnlovsdagen ble spesiell for alle på Melbu og landet for øvrig, ettersom det var første gang på fem år at befolkningen kunne feire 17. mai som et fritt folk og frigjort nasjon. Som kjent kom frigjøringen 8. mai 1945, for 70 år siden.

Det historiske Ribe-bildet som her publiseres for aller første gang, er fotografert av Halvor Ribe den 17. mai 1945. Ut fra de gamle bygningene vi ser, er bildet fotografert nederst i Chr. Frederiksens gate, i retning sør, sørvest. Vi ser glade melbuværinger med flaggborg, den lokale musikkforeningen og mengder av folk som feirer både friheten og grunnlovsdagen.

Bygningen til høyre på bildet er i dag revet. På tomta står i dag bygget til sparebanken på Melbu. Midt i bakgrunnen ser vi en tidligere bolig som nå tidligere ble revet. På tomta finner vi i dag bygget som blant annet rommer Rimi og medisinutsalget. Bygget til venstre i bakgrunnen står fortsatt, men er kraftig ombygget og er i dag en del av Melbu kjøpesenter.

– annonse bottom –
Forrige artikkelHistorisk: Hakekors-flagget vaier over Melbu
Neste artikkelMarkerer frigjøringen med historiske bilder