300 hettemåker søkte nødhavn på Melbu

– annonse top –

Over 300 rødlistede hettemåker søkte nødhavn på Melbu under vårtrekket. De bråkete fuglene lå på sjøen utenfor Jon Larsa-berget i flere timer søndag.

– annonse inline –
2015-03-08-hettemaker-jon-larsa-bukta-IMG_0461
Denne flokken med over 300 hettemåker ble sett i Melbu havn søndag. Foto: Thor-Ivar Guldberg ©

Det så på mange måter bare ut som en helt vanlig måkeflokk i Melbu havn litt utpå søndag, men det var litt for mange måker samlet i én og samme flokk til at det kunne være av de måkene vi vanligvis ser rundt Melbu. Flokkbildet er tatt rett øst av Riarhaugen og sør av Jon-Larsaberget søndag ettermiddag, og talte omkring 300 individer.

En nærmere titt i kikkerten viste at det var hettemåker på vårtrekk. Og det var ulike årsklasser i ulike drakter. Det ble observert både fjorårsunger og voksne hettemåker i vinterdrakt, og noen hadde også ikledd seg sommerdrakten.

(saken fortsetter under)

2015-03-08-hettemaker-jon-larsa-bukta-kart
Hettemåkene ble sett rett sør for Jon-Larsaberget på Melbu (markert med rød cirkel).

I Norge er denne arten på tilbakegang og er oppført som nær truet i den nasjonale rødlisten, skriver Wikipedia, som viser til at arten ble kåret til årets fugl av fugleforeningen i Norge i 2011.

Forsidefoto: «Chroicocephalus ridibundus (sommer)» av © Hans Hillewaert /. Lisensiert under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

– annonse bottom –
Forrige artikkelFerga sneier forbi Melbu-moloen (fotoserie)
Neste artikkelÅpnet vannspeilet i Melbu-elva for én dag