17-åring deltok i kuppforsøk på Melbu

hakekors-flagget svaier over melbu
Tyske soldater og offiserer sverger fortsatt kamp på grusbanen på Melbu den 1. mai 1945. I flaggstanga vaier et tysk hakekorsflagg. Foto: Halvor Ribe
– annonse top –

I mars 1945 gjorde tyske desertører og ungdommer på Melbu et hittil mer eller mindre ukjent kuppforsøk mot tyske offiserer for å ta stedet tilbake.

– annonse inline –

Unggutten Peder Olsen fra Melbu var bare 17 år da han ble rekruttert til gruppa som skulle gjennomføre kuppet. Han ble arrestert da tyske soldater kom og hentet ham på skolen. Den 8. mai 1945 ble han løslatt fra fangenskapet.

En uke tidligere hadde tyskerne sverget fortsatt kamp i Nord-Norge, noe som skjedde på grusbanen på Melbu den 1. mai 1945. Og det var etter at Hitler hadde gjort selvmord i bunkeren som var omringet av russere i Berlin.

Den tyske offiseren – og desertøren – Otto Lieshau var leder for gruppa som skulle gjennomføre kuppet på Melbu. Han gikk under dekknavnet «Rossi».

Det er museumskonsulent Laila Johnsen ved Vesterålsmuseet og Museum Nord på Melbu som kan fortelle en mindre del av historien som blir fortalt under et arrangement på Melbo Hovedgård senere i måneden.

– Jeg håper å få navnene på alle som var med på kuppet. Og håper også at noen kanskje vet hva som skjedde etterpå med de tyske soldatene som deltok, inklusive Otto Lieshau som var tysk offiser, sier Laila Johnsen ved museet.

– annonse bottom –
Forrige artikkelKrigsbildet fra Melbu du aldri har sett før
Neste artikkelMusikalsk storbesøk i barnetanken på Melbu