Trio Eir med lunsjkonsert

Trio Eir holder to lunsjkonserter under Sommer-Melbu 2014. Under fellestittelen «Et liv i lengsel» holder klavertrioen lunsjkonserter både den syvende og åttende juli. 

Forholdet mellom Clara Schumann og Johannes Brahms ble aldri fullendt, men musikken de skrev til hverandre lever videre med Trio Eir.

Under lunsjkonsertene, som har fellestittelen Et liv i lengsel, spilles klavertrioer av Clara Schumann (7. juli) og Johannes Brahms (8. juli). Foran verkene leses utdrag fra Johannes’ og Claras brev til hverandre, nøye utvalgt for å speile uttrykkene i musikken og gi et bilde av de to komponistenes sterke følelser for hverandre. Konsertene vil fremstille det ufullendte kjærlighetsforholdet i lys av lengselen som begge smertefullt måtte leve med, men som samtidig bar frukter i form av fantastiske komposisjoner.

Konsertene inkluderer noe av den vakreste musikken som klavertriolitteraturen har å by på. Ved å sette musikken i sammenheng med en konkret, menneskelig historie fra komponistenes liv, og forsøke å sette ord på hva som kan ha vært drivkreftene bak deres kunstneriske virksomhet, håper Trio Eir å treffe et bredt publikum.

Samtidig ønsker de å sette kjente og ukjente verker opp mot hverandre. Brahms’ klavertrioer hører med blant de mest spilte verkene gjennom tidene, mens Clara Schumanns musikk er en skatt som få har oppdaget. Clara var en foregangskvinne i sin tid – en av de mest kjente konsertpianistene og i tillegg en svært dyktig komponist og pedagog. I ekteskapet med den mer kjente komponisten Robert Schumann fikk hun tillatelse til å utøve sin kunst, så lenge det ikke gikk på bekostning av hans karriere.

Trio Eir består av Magnhild Skomedal Torvanger (fiolin), Ingvild Nesdal Sandnes (cello) og Berit Billingsø (klaver). De er musikere med nylig fullførte mastergrader fra Norges musikkhøgskole og Barratt-Due musikkinstitutt. To av medlemmene i Trio Eir deltok i 2011 på kammermusikkseminar i regi av Nordland Akademi, under ledelse av den verdenskjente Fauré Quartet. De syntes det var så vakkert i Vesterålen at de gjerne ville komme tilbake. Nå har publikum muligheten til å oppleve de fremadstormende musikerne, som også skal være husmusikere under Sommer-Melbu.