Programmet for Sommer-Melbu 2015 er spikret. Det blir også i år mye moro, men kanskje litt for tradisjonelt for mange – og uten de helt store artistnavnene.

Hele regionen har visst fått årets festivalavis i posten og mange diskuterer hva de vil delta på i år. Og som vanlig er det en fyldig oversikt over alt og alle som skal delta og underholde. Den viktigste sida finner du på siste, der totaloversikten over program og aktiviteter er listet opp med dag og dato. Også på nettsiden til festivalen finner du samme informasjon, så hold fast til disse, og finn det fram når dagen er der.

Avisa kommer i et mindre format i år, men det tar ikke bort noe av sjarmen ved å lese hva som skjer i denne ene og også for Melbu sitt vedkommende 52 uker lange år. Festivalplakaten som pryder forsiden av festivalavisa sier ikke så mye for undertegnede, men det skal jeg nok få med meg etter hvert. Kanskje er avisen sendt ut for tidlig, men vi finner den nok fram når dagen er der.

For oss som ikke til stadighet digger verken litteraturseminar eller filosofiseminar, er det likevel mye å ta for seg av opplevelser i årets program. Fjorårets inntreden av ungdommens tenketank hadde ikke veldig mange deltakere, men var svært populært blant de unge, og videreføres.

Blant de mer folkelige innslagene blir bålprat med Kristine. Der står friluft og friluftsmennesket i sentrum. De mer politisk interesserte bør få med seg Melbukonferansen, som har nordområdene som tema. Du kan bli med til Lamlitinden, vandre i Melbumarka, gå natursti og bli med på mini-triatlon. Melbuløpet, fortellerstund, jektetur og eventyrsti er også kjente gjengangere. Det åpne torget har vist seg å være en publikumsmagnet, så lenge været holder, og blir så å si åpent hver dag gjennom festivaluka.

Årets festivalkunstnere er BAG Art Camp. Ni kunstnere kommer til Melbu i forkant av festivalen, og vil lage en utstilling som blir vist fram for folk, og noe av fokuset går på forholdet mellom Bergen og Melbu.

Blant de nye tingene vi får være med på under årets Sommer-Melbu er palleløpet, som arrangøren antar vil kunne bli et av festivalens mest underholdende arrangement. Og det har kommet opp i forbindelse med at festivalen har friluftslivets år som tema. Da kan folk i forskjellige habitter konkurrere om å komme raskest mulig over noen sammenbuntede paller som ligger mellom to brygger. Kanskje bør det bli et mer eller mindre fast arrangement for kommende år.

Blant kursene bør interesserte notere seg bålmat, tapas og sushi, meditasjon, street art, teater, kajakk og Yoga. Kajakkurset sto på ønskelista for i år, men blir nok kanskje litt for dyrt.

Barnas dag er som tidligere en av hovedattraksjonene under Sommer-Melbu. Om du ønsker å bli forskerspire, er det tilbud om det også. Det blir konserter også i år, men de store navnene uteblir. Christel Alsos er årets tankartist.

Ellers leser vi av festivalavisen at det blir fest på lokalet, det blir sommerfest på Kos & Amfi og Mighty Marit kommer til Blues Invest. Johan Moes kveld er fast innslag også i år, som trolig vil stå i sterk kontrast til husmusikerne bak «avsindig barokk». Åtgaum skal spille Cornelis-viser. Sweet Scarlet står for alternativ rock. Julie Willumsen kommer til Arbeideren. Og det blir Operapub. «Hantering» sørger for stødig rockefot.

Om jeg til slutt skulle ønske meg noe knyttet til årets og kommende Sommer-Melbu-arrengementer, så er det en interaktiv oversikt som viser dato, dag og arrangementer, samt direkte lenker til de ulike omtalene. Her har nok ikke festivalledelsen sett potensialet. Kanskje er det ikke for sent for årets festival. Da kan det bli enklere å finne sitt arrangement, samt å lese mer om det direkte – uten å måtte bla for mye fram og tilbake i det uendelige for å finne oversikten – og roen man trenger for å ta inn over seg et så stramt program. Det er allerede alt for mange arrangementer man går glipp av fordi arrangører ikke har sett mulighetene som internett og nettpublikasjoer fullt ut gir.

Forrige artikkelHurtigrutens Hus kan bli hotell for sykehuset
Neste artikkelVentes store menger regn tirsdag og onsdag