Snart mørketid: – Husk å stille klokka

Det går unektelig mot vinter og mørketid, og natt til søndag må vi huske å stille klokka, selv om den gamle begrunnelsen for det har gått ut på dato.

Det er Justervesenets egne atomur, som har en usikkerhet på under 1 mikrosekund, som er den offisielle tiden i Norge. Natt til søndag kan alle sove en time lenger. Det gjør vi fordi både vi og alle i de fleste nabolandene våre liker å nyte de lyse sommerkveldene.

Norge har hatt sommertid hvert år siden 1980 og vi har hatt samme sommertid som EU-landene siden 1996. I følge næringsminister Monica Mæland er det ikke minst for næringslivet er det en stor fordel at vi følger resten av Europa. Da unngår vi misforståelser og praktiske ulemper.

Opprinnelig var det nok energisparing som var den viktigste grunnen til at vi stilte klokken. Nå er det enkle svaret at vi ønsker mest mulig dagslys i sommerhalvåret. Det er også bakgrunnen for at EU har bestemt at vi skal fortsette å stille klokka.

Tidspunktene for skifte mellom normal tid og sommertid er felles for landene i EØS-området. Det er EU-kommisjonen som gjennom et eget direktiv om sommertid bestemmer tidspunktet for å stille klokken. Sommertiden starter kl. 0200 (UTC+1) siste søndag i mars og slutter kl. 0300 (UTC+2) siste søndag i oktober.

Lurer også du på hvilken vei klokken skal stilles? En grei huskeregel er at klokken alltid skal stilles mot nærmeste sommer. Altså en time frem om våren (mot sommeren) og en time tilbake om høsten (mot sommeren).