Periodevis orkan i Lofoten og Vesterålen

Ekstremværet «Ole» vil i følge prognosen klokka 10:26 i formiddag bli sterkest i Lofoten, Vesterålen og Senja på lørdag.

Ekstremvarselet som er sendt ut kl 12:57 for Nordland i dag meldes det lørdag morgen økning til vestlig sterk storm 30 m/s utsatte steder, om formiddagen dreiende nordvestlig og perioder med orkan 33 m/s, med vindkast på 35-45 m/s. Det blir også høye bølger inn mot kysten, og i kombinasjon med flo kan dette gi lokale oversvømmelser i kyst og fjordstrøk. Signifikant bølgehøyde vil komme opp i 12-14 m, med enkeltbølger opp mot 22-25 m.

I følge tekstvarselet fra Meteorologisk institutt for fredag og lørdag er det på strekningen fra Bodø til Andenes meldt sørvestlig periodevis stiv kuling 15 utsatte steder. Regnbyger. Lørdag økning til vestlig sterk storm 30 utsatte steder, periodevis orkan 33 i Lofoten og Vesterålen, dreiende nordvestlig om ettermiddagen. Det ventes sterke vindkast, 35-45 m/s. Sludd- og snøbyger. Lokalt store nedbørmengder.

(saken forsetter under illustrasjonen)

Bølgehøyder på 3-4 meter fredag
I følge bølgevarselet fra barentswatch.no vil bølgehøydene i Hadselfjorden utover fredag komme opp i mellom tre og fire meter. Varselet oppdateres to ganger i døgnet.

2015-02-06-ekstremver-bølgehoyde-ekstrevaer-ole

Kraftverkene i Lofoten og Vesterålen frykter at det skal oppstå ising på linjene, som igjen vil gi skader og dermed strømbrudd. Meterologene oppfordrer folk om å holde seg inne, ettersom den forventede orkanen kan pågå i timevis på lørdag.

Ekstremværet «Ole» hadde tidligere forlatt Grønland og vil midt på dagen i dag ligge rett over Jan Mayen. «Ole» beveger seg sakte, men sikkert mot Nordland, sier vakthavende meteorolog Ida Fossli til NRK Nordland.

Snøskredvarslet for Vesterålen forteller også om at det i dag er moderat snøskredfare, men dette vil øke til betydelig snøskredfare i Vesterålen.

Skjermdump: yr.no

Skermdump: Barentswatch.no