Helt siden frigjøringen av Norge i 1945, har en rekke bilder fotografert av Halvor Ribe under krigen vært utilgjengelige for lokalbefolkningen og lokalhistorikerne.

I dag, 8. mai 2015, er det 70 år siden frigjøringen kom til Norge og Melbu. Det var mange tyske soldater på stedet med mye dramatikk, men det var ingen militær strid på stedet eller i Vesterålen for øvrig. Folk på Melbu kan imidlertid fortsatt fortelle om drønnene de hørte da drivstofftanker ble sprengt i Svolvær under Lofotraidet.

I dag kan vi publisere flere bilder tatt av Halvor Ribe, som hele sitt liv bodde på Melbu. Nederst i denne artikkelen finner du lenker til flere historiske bilder tatt av Halvor Ribe. Etter krigen drev han blant annet som grønnsaksdyrker, var en ivrig jeger og lærer på grunnskolen. Bildene er publisert med tillatelse fra etterkommerne, Janne Ribe Øverby og Harald Ribe, og med Vesterålsmuseet og museumskonsulent Laila Johnsen som formidler.

Bildet øverst i denne artikkelen viser et titalls tyskere som etter kapitulasjonen våren 1945 er i ferd med å pakke sammen for å reise tilbake til Tyskland. Skipet var ganske stort og bar navnet «Mungo». Soldatene har nettopp mottatt noen oljefat som skal heises om bord i båten som ligger ved kai. Midt i bildet sees en ukjent soldat med engelsk hjelm som følger med på at alt går riktig for seg. Bak ham går en ukjent mann i sivil, kanskje fra hjemmestyrkene, med et gevær hengende over skulderen. Til venstre på bildet ser vi en rekke kofferter og annet gods som trolig skulle følge tyskerne hjem.

Ut fra det vi kan se av detaljer på bildet, er fotografiet trolig tatt på fiskerikaia på Melbu våren 1945. Produksjon av fisk var den eneste årsaken til at tyskerne var interessert i Melbu. Derfor ble det også etablert to store kystbatterier på begge sidene av Hadselfjorden, for å beskytte filetfabrikken mot allierte angrep. Bildet er helt sikkert tatt senere enn 8. mai 1945. I bakgrunnen ser vi det som trolig er Gulstadholmen, hvor det senere ble tatt ut store mengder med steinmasser. Gulstadholmen er derfor helt flat i dag. I øvre venstre hjørne ser vi et gammelt leskur. Dette var trolig den sørligste delen av den gamle dampskipskaia på Melbu.

I det andre historiske bildet fra andre verdenskrig fra Melbu som vi publiserer i dag, vil mange den dag i dag kjenne igjen detaljer. Det er bildet under, som viser de såkalte tyskerbrakkene rett nord for dagens Melbu skole og rett vest for administrasjonen til den videregående skolen på stedet. I dag er det blant annet barnehage og helsetilbud i brakkene.  Bildet er tatt fra det som i dag er Skolegata. I bakgrunnen ser vi Melbo hovedgård i vest, hvor tyskerne hadde sitt hovedkvarter på Melbu under krigen. Kjelleren og loftet på hovedgården fungerte blant annet som fengsel, både for nordmenn og tyske desertører.

2015-05-08-ribe-bilde-veien-er-sperret
Foto: Halvor Ribe. Bildet er publisert etter tillattelse fra etterkommerne, Janne Ribe Øverby og Harald Ribe.

Les også:

Forrige artikkelFotohistorie: 70 år siden freden kom til Melbu
Neste artikkelSoldat: – Auf nichtmehr Widersehn, Melbo