En datamaskin hos makermester Stein Magnussen på Melbu ble datahacket, men opplevde hell i uhellet.

– Det kom en e-post inn i systemet vårt. Den så ut som en vanlig e-post med regning fra Telenor. En av våre ansatte klikket på vedlegget i e-posten, og dermed gikk datamaskinen i fullstendig lås. Og slik er de ennå, sier mesterbaker Stein Magnussen på Melbu, som nå advarer andre mot å åpne vedlegg til e-postmeldinger.

– Heldigvis var det en gammel datamaskin hos oss som ble angrepet, samtidig som en ny maskin sto klar til installering ved siden av. Vi var heldige og mistet ikke så mye data som vi først trodde. Årsaken er at vi hadde en my datamaskin som kunne overta kort tid etterpå, sier bakermesteren på Melbu.

Advarsler

Det har i de siste dagene vært en del advarsler mot fiktive e-poster fra Telenor. Også denne redaksjonen har mottatt slike meldinger. Det er lett å la seg lure, men vi brukte et smart triks som ofte avslører datahackerne, samtidig som du unngår at maskinen din blir overtatt av andre eller går helt i stå.

Mistenkelig e-post

Når du mottar mistenkelige e-poster, ikke klikk på vedlegg. Klikk heller på avsenderadressen for å sjekke den reelle e-postadressen. Dersom det står en annen adresse der, bør alle alarmklokkene ringe. For den aktuelle hacker-e-posten sto det at telenor.no var avsender. Klikk på avsenderen viste at det sto en annen e-postkonto som reell avsender, nemlig telenor.INFO. Så langt vi kjenner til bruker telenor-konsernet bare e-postadresser med telenor.no og internasjonalt telenor.com på sine utsendelser.

Forrige artikkelNordnorsk flyselskap skal starte billettsalget
Neste artikkelTrafikkutvalg ber om tiltak for å redusere elgpåkjørsler